Çatı Yalıtımı

Çatı Yalıtımı

Ahşap Çatı Uygulaması nasıl yapılır ?

Mevcut çatı yapısına bağlı olarak 5*10-10*10 ahşap ile karkas yapılarak yapılan uygulamalardır. Eski çatı üzerindeki kiremit, ahşap ve membran sökülür bu uygulama yapılırken hava yağış raporuna bakılarak kısım kısım sökülür ve yeni uygulamaya başlanır. 10*10 ile dikmeler 5*10 ile yatay kayıtlar oluşturulur, karkas yapımı bittikten sonra ısı yalıtımlı ya da normal çatı uygulaması yapılır. 60 cm aralıklarla döşenen ahşap karkaslara OSB ya da 2’lik ahşaplardan çatı yüzeyi oluşturulur. Bu uygulama sonrası membran uygulanacaksa alt kısmın OSB olması gerekmektedir.

Kiremit uygulamalarında zeminin ahşap olmasında problem yoktur. OSB döşemesi yapıldıktan sonra çatıda ısı yalıtımı olacaksa OSB yüzeyine 50 cm boşluklara bırakılarak 5*5 çıta ile strafor ya da taş yünü için ara kayıtlar oluşturulur. Üzerine 1 kat OSB uygulanır 1 kat siyah 3 mm, 1 kat 4 mm kırmızı ya da yeşil membran uygulanır.
 

Hafif Çatı Uygulaması nasıl yapılır ?


Mevcut çatı örtüsü kaldırılır, dikmelerde ya da kayıtlarda çürükler varsa değiştirilir. 1 kat OSB, 1 kat arduazlı membran uygulaması yapılır, bu çatılarda ısı yalıtımı yoktur.
 

Sıcak Çatı Uygulaması nasıl yapılır ?


Mevcut çatı örtüsü kiremit ya da membran sökülür, dikmelerde ya da kayıtlarda çürükler varsa değiştirilir, 60 cm kayıtlar üzerine OSB uygulaması yapılır. OSB üzerine 5*5 çitalar 50 cm boşluk bırakılarak çatıya paralel döşenir, aralarına 5 cm strafor ya da taş yünü koyulur, üzerine bir kat OSB uygulaması daha yapılır. OSB üzerine 1 kat pp300, 1 kat arduazlı membran uygulaması yapılır.
 

Gizli Dere Uygulaması nasıl yapılır ?


Gizli dereler çatılarda çatı bitim kısımlarına, çatıyla arasına 20-50 cm boşluk mesafe bırakılarak, oluşturulan su yatağıdır. Gizli derelerin geldiği yerler daire tavanına denk gelmesi halinde 3 cm’lik XPS ile şap atılıp ısı yalıtımı yapılır, meyiller inişlere doğru verilir, bir kat pp300 yapılır, üzerine folyolu membran yapılır. 

Sürme yalıtım yapılması halinde UV dayanımlı, elastik sürme yalıtım malzemeleri kullanılmalıdır.
 

PVC Membran Uygulaması


PVC membranlar kullanımın alanına göre değişkenlik gösterir. Binalarda birçok alanda kullanılmaktadır. Su yalıtım alanları olarak otopark üstü temel üstü acık çatılarda uygulama yapılır. Acık alanlarda uygulanması halinde UV dayanımlı malzemeler kullanılmalıdır. PVC membran uygulaması klasik membranın aksine pürmüzle değil el ısıtıcıları ve robotlu ısıtıcılarla yapılır. 

Membranlar klasik membranın aksine 1-2,5 m genişlik 3-20 m uzunluğa kadar uygulanır ek yerleri zemine kendi vidalarıyla sabitlenir, üzerine gelen ikinci katmanda 10 cm üzerine bindirilerek robotla çift kaynatma yapılır. İnişlere membranlı iniş koyulur, parapetlere gelen kısımda 20 cm’den az olmayacak şekilde parapete dönülür ve üstüne baskı çıtası uygulanır. Baca ve havalandırma diplerinde aynı uygulama yapılır.