TERAS YALITIMI & SÜRME YALITIM
TERAS YALITIMI NASIL YAPILIR? TERAS SU KAÇAKLARINI NASİL ÖNLENİR? SÜRME YALITIM UYGULAMASI NASIL YAPILIR?
Teraslar güzel kullanım alanı olmasıyla birlikte problem oluşturdukları için çoğu daire sakinleri tarafından kapatılarak kış bahçesine çevrilmektedir. En büyük problemi su yalıtımı oluşturmaktadır.
Bu yazımızda teraslarda doğru uygulama ne olmalıdır? sorusuna cevap vermeye çalışacağız. Aşağıdaki uygulamalar için hava sıcaklığının 10 derece ve üzerinde, zeminin de kuru olması gerekmektedir. İstanbul için ideal süre nisan ayı ortası ekim sonu gibidir.
ISI YALITIMLI SÜRME UYGULAMASI
Teras yüzeyleri genel olarak seramik kaplıdır. Su problemiyle birlikte terasların bir diğer sorunu üstünün açık olması ve soğuk havayla teması sebebiyle alt daire kısımlarında tavanlarda kararmalara sebebiyet vermektedir. Bu problemin çözümü su yalıtımıyla olmalıdır. Teras zemininde bulunan seramik şap kırılır ve ana tabya zeminine ulaşılır. Zemin silim makinesiyle silinerek yüzeydeki pürüzler kaldırılır. Temizlik yapıldıktan sonra elastik özellikli çimento ve esaslı çift katman yalıtım malzemesi sürülür. Sarfiyatı kullanılan malzemelerin özelliğine bağlı olarak metrekarede 1 ile 3 kg arasında değişmektedir. Sürme yalıtım yapıldıktan sonra zemine 3 cm xps ısı yalıtım levhası yapıştırma yöntemiyle uygulanılır. Isı yalıtım üzerine keçe serilir ve üzerine şap atılır. Şap kalınlığı 5-10 cm arasındadır. Bu uygulama sonrası en üst katman için seramik ya da ne düşünülüyorsa bu uygulama yapılır. Seramik uygulamalarında yapıştırıcı flexi özellikli, derzler silikon bazlı olmalıdır.
KIRIM YAPMADAN YALITIM UYGULAMASI
Terasa çıkış kapısının parapet yüksekliğinin yapılacak uygulamalar sonrası alanı kurtarması önemlidir. Uygulama sürecinde zemindeki seramik üzerine silim yapılır. Bir katman yalıtım öncesi epoksi reçine uygulanır. Kuruduktan sonra üzerine elastik özellikli sürme yalıtım uygulaması yapılır. Sarfiyatında m2 için ürün portföyüne bakmak faydalı olacaktır. Sürme yalıtım uygulaması yapıldıktan sonra sürme üzerine ince kum serilir ve sonrasında son katman olarak seramikse seramik veya ne düşünüldüyse uygulanılır. Seramik uygulamalarında yapıştırıcı flexi özellikli, derzler slikon bazlı olmalıdır.
MEVCUT ZEMİNE YALITIM YAPMAK
Isı yalıtım problemi olmayan, sadece su alma sorunu olan yerlerde yalıtım zemin silim makinesiyle pürüzlenir. Epoksi reçine uygulanılır ve eski süpürgelikler kırılır. Bu işlem dip kısımlara kadar uygulama bütünlüğü korunarak yapılır. Boşluk ve dip kısımlara yalıtım için ideal silikonlar uygulanır. Üzerine uv dayanımlı elastik özellikli sürme yalıtım malzemesi uygulanır. Bu uygulamada yaya kullanımında bir sorun olmaz fakat masa sandalye kullanılıyorsa dikkat edilmesi gerekmektedir.